Nový nebo rekonstrukce?

Dříve nebylo ničím výjimečným, mít svůj vlastní dům, na venkově tomu ani jinak nebylo. Ve velkých městech se jednalo o zastavění spíše okrajových částí. Dnes je trend jiný a nejen rodiny s dětmi touží po vlastním prostorném bydlení. Dříve méně oblíbená místa „za městem“ jsou dnes ve velkém zastavována, stejně je tomu i u zahrádek, které se hojně prodávají jako stavební pozemky.
Jestliže jste po vlastním domě zatoužili a máte i konkrétní představu o tom, jak svoje budoucí bydlení zainvestujete, pak se možná potýkáte s otázkou, zda dům postavit nový od základů nebo koupit nějaký starší a upravit si ho k obrazu svému.
plán domu
Nový nebo starý?
Při chystání plánu můžete architektovi do jeho plánů, jak se říká „kecat“, máte možnost domluvit se na tom, zda vaše představa je reálná či zda z ní budete muset slevit. Nemáte ovšem možnost vidět ho konkrétně zasazený v dané lokalitě a také vám asi dost obtížně někdo řekne, jak bude okolí, např. okolní zástavba, vypadat za několik let, těžko ovlivníte, co si váš soused postaví. To může v budoucnu přinést velké zklamání.
nový dům
U staršího domu už jste oproti tomu ve výhodě, navíc má dům svoji historii a udála se v něm spousta věcí, které mu vdechly život. Úpravy mohou být ale finančně náročné a papírování kolem toho nebude zrovna procházka růžovým sadem. Kdo se ale opravdu ve starém domě může vyřádit podle libosti, to jsou kutilové, nejen muži, ale i mezi ženami už jsou takové, které si dokáží poradit třeba s opravami dřevěných prvků. Čekat vás však mohou problémy s rozvody vody a elektřiny, v malých vískách problémy s kanalizací nebo prohloubením studny. Co je ale velkým plusem, máte možnost poznat své budoucí sousedy, hlavně na vesnicích a menších městech, starousedlíky, což vyhovuje těm, kteří nemají rádi anonymitu velkých měst.
Ať už se přikloníte k jakékoliv variantě, ohledy musíte brát i na dopravní dostupnost a občanskou vybavenost (školka, škola, obchod).